0 produse - 0,00 lei

PARTEA 1 – Câteva unelte necesare

Realizarea montajelor electronice (kit-uri) presupune conectarea prin lipire a mai multor componente electronice între ele pe un suport numit placă de circuit imprimat (cablaj), într-o anumită ordine stabilită înainte, pentru a realiza o anumită funcție, dată de schema electronică. Lipirea componentelor se va face folosind în principal stația de lipit, aliajul de lipit și placa de circuit imprimat. Vom vorbi în continuare despre fiecare în parte.

Stația de lipit cu reglaj de temperatură.

Este alcătuită dintr-un vârf de lipit care se încălzește (denumit și letcon sau ciocan de lipit) și o parte de control care stabilește temperatura vârfului de lipit. Letconul se conectează direct la stația de lipit, ca în imagine.

Letconul se încălzește la o temperatură ridicată (aprox. 350 – 400 grade) și are rolul de a topi aliajul de lipire ce fixează componentele pe cablajul nostru.

Aliajul de lipire (fludor sau cositor)

Materialul cu care se fixează componentele electronice pe un cablaj imprimat se numește fludor. Acesta arată de obicei ca o sârmă foarte moale, înfășurată de obicei pe un suport de plastic.

În momentul în care vârful fierbinte al stației de lipit atinge fludorul, acesta se topește, transformându-se din stare solidă în stare lichidă. După ce se îndepărtează letconul, aliajul se întărește deoarece se răcește imediat. Componentele vor rămâne fixate pe cablaj, ca și cum ar fi sudate.

În momentul în care vârful fierbinte al stației de lipit atinge fludorul, acesta se topește, transformându-se din stare solidă în stare lichidă. După ce se îndepărtează letconul, aliajul se întărește deoarece se răcește imediat. Componentele vor rămâne fixate pe cablaj, ca și cum ar fi sudate.

Placa de circuit imprimat

Se mai numeste și PCB (prescurtat, din engleză Printed Circuit Board). Aceasta este suportul ce susține componentele și pe care sunt realizate traseele sau conexiunile între componente. Este formată dintr-un material izolator pe care se află un strat subțire de cupru din care vor fi realizate traseele (cuprul este bun conductor de electricitate). Terminalele componentelor se vor introduce prin găurile date pe placă, unde se vor și lipi, dar pe partea cu stratul de cupru

PARTEA 2 – pași corecți pentru lipiturile electrice

Realizarea corectă a lipiturilor electronice Paşii necesari pentru realizarea unei lipituri corecte sunt următorii (imagini generate în laboratorul nextEdu):

1. cu vârful letconului de lipire se atinge terminalul componentei şi gaura metalică unde urmează să se facă lipitura electrică

2.veniţi cu fludorul în acelaşi loc şi în contact cu vârful letconului, dar cu o cantiate mică pentru că fludorul se va potrivi singur în gaura de lipire (timp total: 3 secunde)

3. îndepărtaţi firul de fludor apoi vârful letconului; aveţi grijă la fumul care iese şi evitaţi pe cât posibil să îl respiraţi

4. aşteptaţi să se întărească fludorul şi nu miscaţi deloc componenta până ce nu se lipeşte (aproximativ 5 secunde); taiaţi apoi restul de terminale rămase cu cleştele de tăiat)

5. în funcție de îndemânarea voastră, vor rezulta mai multe tipuri de lipituri, cea corectă fiind arătată în poza de mai jos, prima lipitură, de la stânga la dreapta

Observaţii:

  • NU țineți vârful fierbinte pe placă mult timp (max. 3 secunde) pentru că aceasta se poate distruge (se arde şi îşi schimbă culoarea );
  • NU puneți dinainte fludor pe vârful letconului încercând apoi să-l lipiți pe terminale; s-ar putea să curgă cu picături şi să vă ardă;
  • PUNEȚI întotdeauna înapoi letconul în suportul lui, având grijă să nu îi ardeți pe cei din jur, cablul stației de lipit sau alte lucruri din apropiere ;
  • ÎNAINTE de a lipi componentele pe placă, îndoiți terminalele acestora la distanță potrivită cu găurile (se folosește un formator de terminale, în acest scop).

 

PARTEA 3 – Câteva măsuri preventive și idei de îmbunătățire a lipiturilor

După mai multe lipituri consecutive veți observa ca vârful stației de lipit se poate înnegri și fludorul nu mai adera / nu mai sta prins de acesta. Este necesar acum sa curățam vârful stației de lipit cu un burete metalic SPECIAL, care arata ca în imaginile de mai jos.

Vârful stației de lipit se introduce pur și simplu în buretele metalic și se rotește de câteva ori, dreapta – stânga, fără a apăsa sau a forța curățarea. La retragerea vârfului din burete, acesta ar trebui sa arate astfel:

 

Un alt accesoriu folosit mai ales la dezlipirea componentelor electronice este tresa metalică. Ea se utilizează încălzind-o în contact cu locul unde vrem sa îndepărtam / absorbim fludorul până acesta se topește și se absoarbe în ea.

 

 

Pompa de fludor este un alt accesoriu poate la fel de eficient ca și tresa metalică, care are același rol de absorbție a fludorului, mai ales din găuri sau din locuri greu accesibile, bazându-se pe crearea unui vid de extracție, în zona respectivă.

 

 

Nu în ultimul rând, suportul pentru placa de circuit imprimat sau „third-hand”(eng.) este unul din accesoriile obligatorii la început de drum în ale electronicii. Ai doar 2 mâini, acest suport îți va susține efectiv placa de circuit imprimat în timp ce tu vei putea lipi eficient piesele pe PCB.

 

 


Multe din aceste accesorii se găsesc și în magazinul nostru. Am creat un pachet special de instrumente necesare, pentru orice mic electronist la început de drum. Vezi despre ce e vorba și scrie-ne sau sună-ne dacă ai nelămuriri.

 

Vezi pachetul electronistului începător


 

sau

Pune in practică ce ai învăţat!

Vizitează magazinul nostru!

× Cum te putem ajuta?