0 produse - 0,00 lei

Resurse electronică

Ne-am străduit să facem învățarea mai ușoară, pentru a vă încuraja

să începeți călătoria în minunata lume a tehnologiei.

Marcarea rezistoarelor și codul culorilor pentru rezistoare

Sistemul de codare şi identificare al rezistoarelor este de două feluri:
– prin scrierea directa a cifrelor care reprezintă valoarea rezistorului respectiv (cu vopsea gri/albă)
– prin desenarea codului de culoare compus din cercuri uniform depuse şi într-o anumita ordine, circular pe corpul rezistorului.

Marcarea condensatoarelor

La fel ca rezistoarele, capacitoarele pot fi notate fie in coduri de culoare (tehnologie mai veche) fie in cod de cifre reprezentand de obicei valoarea in pF (picofarazi) sau in µF (microfarazi) a acestora. Informațiile care se scriu, de obicei, pe corpul capacitoarelor sunt: valoarea condensatorului respectiv, tensiunea de functionare, toleranta (abaterea de la valoarea reala) si temperatura de functionare.

Marcarea diodelor

Diodele în electronică sunt de o mare varietate, de la cele utilizate pentru simpla redresare (transformarea curentului electric alternativ în curent electric continuu), până la cele de protecție Schottky, cele stabilizatoare de tensiune (Zenner), cele utilizate pentru detecție și/sau redresarea curenților mici de radiofrecvența (detectoare, cu germaniu) precum și cele de tip varicap (care pot înlocui cu succes condensatoare variabile de acord).

Marcarea tranzistoarelor

Tranzistoarele sunt notate fara cod de culoare. Identificarea acestora se face citind direct tipul acestora, pe corpul de culoare neagra. Pe langa tipul tranzistorului, pe corpul acestora pot aparea notatii despre data fabricatiei sau chiar denumirea in ordine a terminalelor/picioruselor.

Lipirea componentelor electronice folosind stația de lipit

Realizarea lipiturilor electrice se poate realiza în mai multe moduri, dar există o metodă corectă care dă cele mai bune rezultate. Am sintetizat cele mai bune instrucțiuni de lipire într-un tutorial special conceput pentru copii. După exersarea de câteva ori a pașilor menționați, se pot realiza lipituri de foarte bună calitate, chiar dacă micii electroniști sunt la început de drum. Succes!

Tranzistoarele sunt notate fara cod de culoare. Identificarea acestora se face citind direct tipul acestora, pe corpul de culoare neagra. Pe langa tipul tranzistorului, pe corpul acestora pot aparea notatii despre data fabricatiei sau chiar denumirea in ordine a terminalelor/picioruselor.

Dezlipirea componentelor electronice folosind stația de lipit

Ca și în cazul lipirii componentelor, dezlipirea acestora se face tot prin mai multe metode care dau rezultate mai bune sau mai puțin bune. Cert este că metoda de dezlipire se alege în funcție de complexitatea locului de unde este necesar să se extragă piesa / piesele electronice și de circumstanțe. Temperaturile de dezlipire pot varia, vârfurile utilizate la dezlipire pot fi diferite, timpul de menținere a vârfului de lipire la locul de topire poate varia etc. Noi am sintetizat cele mai bune metode pentru a face acest lucru, metode de altfel special adaptate pentru copii.

Pune în practică ce ai învăţat!

Notificare importantă!

Ne luam putin concediu incepand cu data de 7 Iulie pana pe 14 Iulie. Toate comenzile primite in acest interval vor fi livrate incepand cu 17 Iulie. Multumim pentru intelegere.